A desert dog goes skiing!

Skrevet av Lars Gagnum

Januar 2002
Foto: Jarle O. Mauritzen

Kjeller baserte Cessna 0-1E Birddog s/n 24568 (LN-WNO), operert av Army aviation Norway har i den siste tiden blitt utstyrt med hydrauliske ski. Eierene har også den siste sesongen restaurert flyets interiør, samt montert 4 våpenfester under vingene. Flyet ble bygget i 1957 og var i tjeneste for den Franske hæren frem til utfasing i 1987, hvor flyet ble solgt sivilt og registrert som F-GECB. 

Under sin tjenest i ALAT (Armèe lègère del’Armèe de Terre) var flyet stasjonert blandt annet i Tchad, Afrika, hvor det tjenestegjorde som ”Forward Air controller” og kommunikasjonsfly. Etter endt tjenste i Afrikas Ørken ble flyet omlakkert av sin nye sivile eier. Birddogen ble malt som U.S Air Force Birddog 24568, en lakk som gjenspeiler flytypens aktive rolle i vietnamkonflikten.

De orginale radioene og annet militært utstyr etter flyets tjeneste i ALAT ble også beholdt ombord. Flyet ble i 1999 kjøpt av Army Aviation Norway og fløyet tilbake til sin nye hovedbase på Kjeller. Flyet vil i nær fremtid omlakkeres i olivengrønn og grå kammuflasje med den Norske Hærrens merker.

Det Norske forsvaret opererte i perioden fra 1960 til 1991 31 Birdogger både på hjul og ski.