Besøk på Eidskog

Skrevet av Hans Petter Fure

Birddog i enden på feltstripen på Eidskog. Foto: Arild Vold

I begynnelsen av september 2003 var Hans Petter en tur fra Kjeller for å besøke en kompis som bor like utenfor Eidskog. Nærmeste jorde ble utnevnt til feltstripe og benyttet som landingsplass.

En søndag tidlig i september 2003 fløy Hans Petter fra Kjeller til Eidskog (som ligger mellom Kongsvinger og Magnor). Med på turen var Arild Vold som har en Lancair. En Lancair er liten, har høy vingebelastning og går fort, den trenger også lang rullebane sammenlignet med Birddog. Arild syntes det var veldig spennende å få prøve noe annet.

Kornet var høstet på halve jordet som lå rett ved huset, riktignok var det litt kupert og ganske kort, men som skapt for en Birddog. Og ja, vi hadde spurt på forhånd om å bruke jordet. Det ble å komme inn over trærne med 60 grader full flaps, sette seg i dumpa og stå på bremsen. Avgangen ble like interessant, vi startet helt nede ved gårdsveien i venstre bildekant. Det var motbakke og gikk tregt til å begynne med, så aksellererte det friskt på flata og ned i dumpa og vi skjøt som et prosjektil i lufta i motbakken, det ble nesten som et spretthopp. Bildene er tatt fra den enden vi stanset etter landingen, avgangen var samme vei som landingen. Det var nesten vindstille.

Når Forsvaret opererte Cub og Birddog hadde de mange feltstriper. En feltstripe er en landingsplass som opprettes ute i felten for kortere eller lengre tid. Vanligvis «lånes» et jorde med lengde ca 200-400 meter, men del av en vei kan også benyttes.

Ca 200 meter feltstripe på Eidskog. foto: Arild Vold