Dala-Järna Flygshow 2003

Skrevet av Helge Storflor

Publisert 10. august 2003

Auster og Birddog kom søndag kveld hjem i formasjon fra en deilig helgetur til Dala-Järna, 1 times tur nordøstover med en standard klubbkjerre. Commander LN-HOK og OFKs nyeste stolthet LN-NEX samt ett stykk ukjent annet LN-fly var de andre norske innslagene. Anledningen var det berømte Dala-Järna Flygshow som arrangeres hvert tredje år. Dette var det største sivile flystevnet i Europa i år, med nær alt av flytyper tilstede. Stevnet gikk over to dager, i strålende Cavok vær og med suverene flyoppvisninger.

Vi kan nevne det britiske oppvisningsteamet Aerostars (6 Yak´er i nydelig akro-formasjon), en sinnsvak Sukhoi 31-oppvisning med en 8-ganger verdensmester i Unlimited-klassen bak spakene (akro på dette nivået har aldri før vært vist i Skandinavia), Harvard´er, 5 stk (!) An-2´er, Fouga Magister, alt av svenske jagerfly gjennom tidene (unntatt Tunnan), Sky Bolt, Dakota, Spitfire, etc. etc. etc.

I tillegg til disse utstilte fly kom ca. 200 svenske fly på besøk, en god del av oss besøkende benyttet også sjansen til å ta en 10-minutters tur lenger øst, til Siljansnäs, der et par hundre hovedsakelig EAA-fly hadde stevne. Med andre ord, en fantastisk mulighet for oss flyinteresserte til å få oss en god sommeropplevelse!

Dette området i Dalarna er midt på tjukke landsbygda, det er laaaangt til nærmeste by. Likevel fant vi ca. 250 dugnadsmennesker som hadde brukt hele ferien sin på å gi oss besøkende en fin opplevelse, og absolutt alt gikk på skinner! Sist gang, i august 2000, kunne vi nyte en av de sjeldne oppvisningene det britiske Red Arrows-teamet gir utenfor sine landegrenser. Disse ble invitert også i år, men i likhet med frankrikes oppvisningsteam Patrouille de France og italienernes Frecce Tricolore kunne de pga. høynet beredskap ikke delta utenlands denne sommeren.

På kveldene kunne vi nyte live musikk fra tre forskjellige scener, med alt fra knallsøte Riverdance-jenter til disco til gammeldans. Nær 20 000 besøkende var der på lørdag, kanskje ca. 8 000 på søndag.

Bare så synd at ikke Ola Pilot benyttet sjansen til å få med seg alt dette! Alle klubbflyene skulle selvfølgelig vært der borte. Er det ikke derfor vi har sertifikat, slik at vi kan dra på tur? De som ikke har lappen, kan sitte på. Treffe likesinnede, snakke fly en hel helg, oppdatere oss, lære å fly utenlands, bli mere proffe, høyne erfaringsnivået vårt, nyte oppvisninger i høyeste verdensklasse.

Neste Dala-Järna flygshow er 11.-13. august 2006. Sett av datoen allerede nå, så tar vi en løs formasjon på veien bortover. I mellomtiden foreslår jeg at alle planlegger og gjennomfører noen utenlandske navturer, hva med f.eks. en helgetur til Læsø i september der flere fly drar sammen og har det hyggelig? Inviter noen i klubben og book fly, garantert gøy og lærerikt! Strandgården i Vesterhavn kan anbefales som overnattingssted (http://www.hotel-strandgaarden.dk/).

God tur, i mellomtiden ses vi på Kjeller for en flyprat!