Flydag i Flyverbyen

Flydag i Flyverbyen

Publisert 15. mai 2004

Flydag Kjeller 2004

Årets flydag på Kjeller, eller «Flyverbyen» som stedet er kalt på mange postkort fra 1920-årene. Kjeller flyplass ble åpnet i 1912. Den var fram til 1940 den viktigste flyplassen for Hærens flyvesen/Hærens flyvåpen og standkvarter for Flybataljonen. Det er nå bare åtte år til Kjeller flyplass fyller 100 år, dette er noe som gjør Kjeller til landets eldste flyplass.

Maurice Farman Longhorn var det første flyet i Hærens flyvevesen og det første flyet som tok av fra Kjeller den 21. september 1912. Det første flyet kom til Kjeller med hesteskyss lørdag den 14. september. Flyet var innkjøpt fra Frankrike og var pakket i kasser. Monteringen ble fullført i løpet av en uke. Rittmester Thaulow var først i luften. Han startet i femtiden, og etter 12 minutters flygning «landet han like flott som han steg opp». Været var strålende og luften ganske stille. 

Rittmester Thaulow stod for dagens begivenhet da han som den første norske flyger tok en flytur over hovedstaden til Bygdø kongsgård. Overalt i byen ble man oppmerksom på flyvemaskinen – folk stanset opp i gatene for å beundre den, der «den lett og elegant gled fremover». En stor forsamling av tilskuere hadde møtt opp på flyplassen, og etter søndagens siste tur ble Hærens aeroplan nummer 2 døpt «Njaal».

Men som tidligere så kunne man også se Birddog på årets flydag, i formasjon med Cornell og Tiger Moth og i soloshow.