Flydager Herjedalen 2005

Skrevet av Hans Petter Fure

Publisert 08. august 2005

Det skulle vært to fine flydager i Herjedalen lørdag 6/8 og søndag 7/8. Birddog 568 var der og Broussard var der. Tiger-Moth skulle ha vært der. Arrangørene hadde satt opp variert program med litt for enhver smak. Dessverre ville ikke værgudene samarbeide og halvparten av flyene kom ikke fram til Hede-Hedlanda ESNC, men noe ble det.

Hede-Hedlanda ESNC ligger i Sveriges vakreste fjellområder Herjedalen med Sånfjället og Vemdalsskalet i innflygningen. Det er et lite tettsted som slentrer avslappet gjennom sommeren og om vinteren knaller det til. Vämdalen er et av sveriges populære skisteder.

-Hans Petter og Lars Hanssen fløy Birddog, mens Jarle hadde lastet opp Brussard med flyentusiaster og Col.H.Ballast. Fredag dro de fra Kjeller og det ble en fin tur med godt vær til Hede-Hedlanda. Anders Håkensen som skulle ha vært med i formasjonen bortover, ble forsinket i jobb og planla å dra på lørdag. Hedlanda Flygklub hadde gjort i stand til super flydag og alle som fløy inn på fredagen fikk velkomstpils etter landingen. Alle deltakende piloter og crew fikk standsmessig innkvartering og transport fra/til flyplassen.

Lørdagen opprandt med lavt skydekke og en værprognose som spådde regn på ettermiddagen. På Kjeller var det ikke flybart og Anders gikk og sparket småstein og ventet på bedre vær, utpå ettermiddagen ga han opp. Allerede kl.1030 startet programmet med Modellflyg Team Jets, det var imponerende. F15 i miniatyr, med en hastighet på rundt 200 km/t og ikke til å skille fra en F15 i full størrelse på litt avstand. Norrlands Flygskole viste fram sine maskiner i luften, DC3 Daisy ankom majestetisk fra Bromma, Jarle tro til med Birddog 568, formasjonsflyging med Skybirds, SAAB Safir og diverse helikoptere.

Kvart over et begynte det å regne og skyene krøp ned på fjelltoppene. Who Valley Hipswingers (linedance) fikk en våt fremføring der de viste sine dansekunster, det kunne etter hvert nesten blitt et wet T-shirt party.

Lørdag kveld var det flygerfest og når den sluttet, var det full rulle på bykrogen. Som vanlig er ikke Jarle den som skrubber og i år dro han fra bykrogen uten å huske at han skulle gjøre opp for seg. Det hyggelige vertskapet kom ut på flyplassen dagen etter med kreditkortet hans.

Søndagen startet med regn og etter at modellflyene hadde vært i luften og DC3 Daisy hadde tatt en runde, så ble flygingen innstilt. Det var heller ikke mange tilskuere som hadde tatt bryet med å dra til flyplassen. Vi skulle egentlig ha fløyet hjem på søndag, med været var slik at selv fuglene spaserte på bakken og gikk og gjemte seg for regnet. I steden fikk Ragnar bowlinghallen til å åpne og det ble bowlingkonkurranse med Skybirds. Etter hvert ble det litt vanskelig å holde orden på poengene og hvem som vant, det vet jeg ikke. Mandag fløy vi hjem i lavt skydekke men brukbart vær.

Alle flaggene langs hovedgaten fikk stå i fred i år, men Tora rappet flagget til Col. H.Ballast. Han ble litt ukonsentrert utover kvelden etter at Skybirds damene la an på ham og så vidt jeg vet, ble han med damene hjem og kom først tilbake neste morgen.

Her finner du mer på deres hjemmesider: www.vemdaleninfo.se/hedlanda