Chipmunk

Vår Chipmunk LN-DHC er til overhaling. Kommer tilbake med mulighet for våre medlemmer til å fly den etter hvert.

DHC-1 er et enmotors lett skolefly bygget av de Havilland Canada. Det fløy første gang i 1946, og ble konstruert med tanke på å erstatte de mangfoldige de Havilland Tiger Moth som da var i bruk som skolefly, men som begynte å bli gamle og utdaterte.
Chipmunk har en Gipsy Major 8-motor, en lettere oppdatert versjon av motoren som sitter i Tiger Moth, men med elektrisk startmotor og en del andre modifikasjoner. Flygerne sitter innelukket under et glassbur som skyves bakover for å åpnes, og flyet har varmeapparat, noe som gjorde det bedre egnet for flyging i kalde strøk sammenlignet med tidligere skolefly med åpen cockpit.

217 av disse flyene ble bygget i Canada, og nesten 1000 lisensprodusert hos de Havilland i England. Det engelske Royal Air Force var også klart største bruker av disse flyene.
Chipmunk er bygget i metall, men bakre del av vingene, samt alle rorflater, er trukket i duk. Det har forholdsvis liten drivstoffkapasitet, siden det var bygget som et skolefly, og ikke et turfly, og brukes mest til korte turer, gjerne med en loop og en roll eller to lagt inn, da det er svært harmonisk å fly; Det kalles sågar «poor man’s Spitfire».

Teknisk data de Havilland Canada DHC-1 Chipmunk:

Produksjonsår: 1950
Antall seter: 2
Serienr: C1/0038
Motor: de Havilland Gipsy Major 8, 6.1 liter, 145 Hk
Reisehastighet: 90 kts
Totalvekt: 998 kg
Egenvekt: 646 kg
Fuelkapasitet: 85 liter
Rekkevidde med reserve: 445 km