Flygdag 2007 i Vemdalen

Skrevet av Jarle O. Mauritzen

Publisert 10. august 2007

.

Første helgen i august var det Flygdag i Vemdalen. Seks fly fra Veteranflygruppen Nedre Romerike Flyklubb tok veien til Hede-Hedlanda ESNC som flyplassen i Vemdalen heter. Noen dro allerede på torsdag for ikke å gå glipp av noe. Prosedyren er enkel, du lager en reiseplan, fakser en kopi til tollvesenet og så er det direkte fra Kjeller til Hede. Det tar ca 1¾ time med C172 eller Cherokee fra Kjeller, distansen er 168 NM. Vemdalen ligger omtrent på høyde med Røros litt inn i Sverige. Flystevnet er på størrelse med det vi har på Kjeller og stemningen er lugn og avslappet.

Tidlig ankomst

Marius med dro oppover allerede mandag 30. juli med Cessna LN-NPK for å ha ferie. Det er så mye fint i Härjedalen… Torsdag 2. august kom Jarle med fullt lass i BroussardLN-WNB samt Anders og Anita med Tiger Moth LN-BDM. Fredag kveld kom Anne med Safir LN-BII, etterfulgt av Hans Petter med Birddog LN-WNO. Lørdag morgen kom Nina og John med Cub LN-ACL. Fredag tok Jarle, Marius og Anders en tur til Orrviken som er den private flystripen til Håkan og Örjan i Orrviken. Der finnes det en elgfarm i gangavstand fra flyplassen og man kan spasere rundt blandt tamme elger.

Tamme elger

Det var lagt ny asfalt på hele rullebanen på Hede (forlenget med 200 meter). Oppstillingsplasser og veien inn til flyplassen var også rettet opp og asfaltert, riktig flott var det. Marius fikk tildelt 100 liter hvit maling, to malerruller og målebånd fredag kveld, nye ni meter høye tall skulle males på rullebanen, broder Anders var til god hjelp. Rullebanen er nå 1200 meter, men bare 1175 meter er oppmerket. Da slipper man å gjerde inn området.

Flystevne

Lørdagen var Flygdag. Flyprogrammet var blandt annet modellflyging, overflyging og landing med svenske Daisy Dakota, flyvisning av Diamond Star, Anders med Tiger Moth acro, Jarle fløy taktisk med Birddog. «Who Valley HipSwingers» (linedance) hadde oppvisning midt på dagen som et avbrekk til flyprogrammet. Siste bolk av flyprogrammet var Jarle med Broussard, Anders fløy Safir acro, seks svenske bestemødre fløy formasjon med seks Piper Cherokee, Anders fløy Tiger Moth acro og Jarle Birddog igjen. Stevnet ble avsluttet med heftig acro av Jan Emilsson i Sukhoi Su-29. Det var mange tilskuere og lange køer i kiosker og serveringer. Solen skinte og det var fin stemning.

De fleste av oss bodde i et stort hus på Vemdalen Camping og noen fikk campinghytter. Restaurant Kactus sørget for frokostservering, innehaver Tim fra New Zealand er en hyggelig fyr. Bilen hans ble flittig lånt. Lørdag kveld var det grillmat på bygdetunet/museet og senere samling på Bykroa.

Flyturen hjem på søndag bød på utfordringer med «lavt vær» fra grensa og hjem, i tillegg til skikkelig motvind. De fleste av oss fant det greiest å mellomlande og tanke på Starmoen. Alle kom godt hjem til Kjeller. Neste år bør vi være flere fly og folk fra Kjeller, vi blir så godt mottatt og har det så fint i Vemdalen. Du kan lese mer på http://www.vemdaleninfo.se/hedlanda

Birddog’en fotografert under display på Hedlanda. Foto: Truls Kalland