Geitryggen Airshow 2008

Skrevet av Jarle O. Mauritzen

Publisert 16. august 2008

.

Flystevne med jetfly og pyro

Flymiljøet på Skien arrangerte 16. august åpen dag, med spektakulært flystevne på Skien lufthavn Geiteryggen. I regi av Grenland Flyklubb, Grenland Fallskjermklubb og Russian Warbirds of Norway fikk de 3-4000 besøkende se et forrykende show med alt fra RC fly til simulert jagerflyangrep med pyroteknikk. Vi deltok sammen med flere fly fra Kjeller og Skien, og ikke minst sammen med representanter fra Engelsrud Pyrotechnics lagde vi et godt show denne dagen.

SKIEN: Det har lenge vært usikkert om flyplassen ville leve videre, eller ikke. Så snart komunen tok beslutningen om at flyplassen skulle bestå, startet ildsjelene sitt planleggingsarbeide for gjennomføringen av flystevnet.

Flymiljøet

Gjengen på Skien setter pris på flyplassen, og vil vise folk hva de driver med. Det er viktig at befolkningen i Skien får noe igjen, og de som møtte opp fikk en dag full av spenning og morro. Det var et utrolig variert program de hadde fått til på den korte tiden de har jobbet med stevnet, og folk fikk oppleve alt fra modellfly, rolige seilfly og jet jagere med pyroteknisk show.

Simulert bakkeangrep

Sammen med Terje Traaholt (Russian warbirds of Norway) i deres Ajero L29 Delfin, og Gunnar og Marius fra Engelsrud hadde vi et fargesprakende show over Geiteryggen. Dynnamitt gjengen hadde brukt halve dagen på å rigge opp kabler og eksplosiver, og Terje og undertegnede gjorde seg klare til «take off».

Terje dro Delfin’en opp i 12 000 fot, og la seg i holding. Jeg startet opp direkte i mitt display, og avsluttet med en FAC (Forward Air Control) demo. Når målet var spottet, gikk jeg inn og markerte med to «fosfor raketter». Dette ble glimrende simulert av gutta fra Engelsrud, og kommentert av speaker Erling på bakken.

Terje la seg inn på run, og utførte en streifing som ble avsluttet av en stor «flameball». Etter Gunnars syn så var denne stor, men ut fra hva jeg kunne se fra lufta var den ikke mer en middels. Slik er det dessverre med de gutta, de sparer inn på kruttet, der vi virkelig brenner opp fuel’en vår.

Mange har omtalt showet med gamle krigsmaskiner som lekte i lufta over Geiteryggen, eller refererte til vår krigslek…

En strålende dag

Dette var en strålende dag for både publikum, arrangører og for oss som deltok operativt. En stor takk til entusiastene, og håper på gjentagelse neste år.

Flameball fanget inn med DC3 i bakgrunn. Foto: Truls Kalland