Jubileumsstevne Torsnes 2003

Skrevet av Jarle O. Mauritzen

Publisert 01. september 2003

Torsnes august 2003

Torsnes – ved Fredrikstad er det i flyets 100 års jubileum arrangert flystevne. I desember 1903 lyktes det de etter hvert så berømte brødrene Wright å få et motorisert fly i luften. Femtini sekunder varte luftferden den dagen.

Fra Kjeller 

Vi hadde bestemt oss for å reise ned lørdag ettermiddag, og overnatte. Helge fløy Tiger Moth, og jeg fulgte etter i Birddog i formasjon fra Kjeller til Torsnes. På søndag morgen kom Erling i Cornell, Tor kom i sin Army Cub, Anders kom med Tiger Moth, og Henrik med Max Holst Broussard. Under oppvisningen kom Øyvind med sin Vampire, og holdt en glimrende oppvisning. Så det var mange fra Kjeller som tok turen til Torsnes.

Akrobatikk og modellfly 

På Torsnes ble stevnet åpnet med fallskjermhopp, av hoppere fra Nimbus fallskjermklubb på Rygge. Publikum fikk oppleve akrobatikk med jettfly, med avanserte hjemmebygde maskiner, med dobbeltdekkeren «Tiger Moth», og med modellfly. Birddog viste frem sine egenskaper som OP-Fly, og det samme gjorde Tor med Army Cub også. Erling hadde en glimrende oppvisning med Cornell, og Henrik viste frem Broussard-en. Rutinerte var også flere av pilotene som mønstret de eldre flytypene. Vampire heter flyet som var Norges første jetfly. Pilot Øivind Ellingsen viste at det mer enn femti år gamle flyet fortsatt dugde til flere enn en halsbrekkende manøver.

Over 2500 besøkende 

Stevnet var besøkt av over 30 fly, og mer en 2500 besøkende publikum. De fikk god valutta for inngangspengene denne dagen, og man kan vel fortelle at stevnet går inn i boka som en av de mer velykkede stevnene på Torsnes.