KZ Rally Stauning 2005

Skrevet av Hans Petter Fure

Publisert 14. juni 2005

Birddog 568 var der. Det samme var Safir, Cornell, Tiger-Moth og Brousard, det var en hel gjeng fra Kjeller. Stauning EKVJ ligger omtrent midt på Jylland ved vestkysten. KZ Rally ble arrangert av KZ og Veteranfly Klubben lørdag 11. juni og det kom fly fra hele Europa, nesten 200 var det.

Hans Petter og Lars Hansen dro til Stauning. Det blåste en frisk medvind som gjorde at en tur planlagt til 3:10 timer tok bare 2:45. Landingen ble også spennende med vind 310/18G28, bane 27 i bruk, det ble litt intens sykling før vi fikk satt bikkja ned på gresset. Vi kom relativt tidlig fredag, men det sto allerede en 30 fly der. Etter hvert kom det flere.

Lørdag var det presentasjonsflyging og oppvisning, det ble innledet med pilot Ali Azturk i Acromach fra Tyrkia og avsluttet med F16. 50 fly deltok – fantastisk.

Det var også bedømming av flyene og premiering for beste i ulike klasser. Birddog 568 tok premien for beste Warbird, der fikk vi lønn for strevet med restaurering av flyet til originale norske farger. Til Stauning fløy vi svenskekysten til Smögen og gikk derfra over Skagerak til Skagen i Danmark, deretter vest for Aalborg kontroll sone og rett syd til Stauning. Vinden blåste friskt fra nord/nordøst og ga oss et heftig skyv i halen.

Hjem igjen fløy vi først til Silkeborg og deretter til Århus hvor vi tanket opp og tollet ut. Over Skagerak via Anholt til Varberg og så svenskekysten hele veien hjem. Det var lav skybas og regnbyger. Like til høyre for kursen vår langs svenskekysten nordover lå det en svart vegg av intens regn. Midt inne i der satt Cornell og Tiger-Moth som hadde startet er par timer før oss, værfast på Gøteborg/Sæve ESGP, mens litt ut fra kysten var det flybart. Når vi dyttet Birddogen inn i hangaren, kom drittværet.