Midnight Sun Airshow

Skrevet av Jarle O. Mauritzen

Bardufoss – juni 2005

Bardufoss Midnight Sun Airshow 2005 første flystevne som har stilt ut to AUV. Vi leser om ubemannede fly og ser bilder av dem, men nå hadde du anledning til å se og røre ved disse farkostene og snakke med representanter for produsenten. Det ble et knall flystevne med både sivile og militære fly. 

-Stevnet ble arrangert søndag 26/6 av Bardufoss Flyklubb og flystasjonen hadde åpnet dørene for arrangementet. Det ble et stevne som klubben kan være stolt av. Fra kl 10:00 søndag morgen var det aktivitet og det varte helt til kl 1600. Ikke alle sivile flyene kom fram på grunn av været, men Birddog 568 klarte det. I fire hopp gjennom Sverige smøg vi oss til slutt fra Kiruna under skyene gjennom Dividalen ned til Bardufoss sent på kvelden. Det ble en lang tur ca 11:00 km og det gikk akkurat på en dag. Men hva gjør vel det i en landsdel hvor det er dagslys hele døgnet.

Det var interessant å se og ta på de nye AUV flyene. Det ene var så stort at det godt kunne vært plass til en pilot ombord. Ganske utrolig at de kan programmeres til å fly lange tokt og vende tilbake til startstedet. Fly med pilot ombord flyr jo i bakken fra tid til annet, men disse AUV flyr sikkert i all slags vær og kommer trygt tilbake, hvis de da i krig ikke blir skutt ned. Men de har en liten profil, avgir nesten ikke radarekko og utstråler lite varme. Hva blir neste, kommer SAS til å si opp alle pilotene og gå over til ubemannede fly? Da hadde de spart mye penger.

Sivile fly: Army Cub og Cessna 172 fra Bardufoss Flyklubb, Saab Safir fra Kjeller og Sola; Tiger Moth, Cornell og Birddog fra Kjeller; Storm 280G, Europa XS og Savannah mirkofly; hoppere fra Troms Fallskjermklubb; modellfly og -flygere.

NAC: Grob 115D, Piper Archer III og Piper Sceneca.

Militære fly: Bell 412, Lynx, Saab Safari og F16 fløy oppvisning; F86 Sabre, F5 Freedom Fighter, UH-1B og F104 Starfighter på statisk utstilling.

Mange kom ikke fram til stevnet på grunn av været, men det ble et meget bra stevne allikevel. Omkring 2000 tilskuere fant veien til flyplassen i det sure været og parkeringsplassen var full av biler, så mange hadde kjørt et godt stykke for å komme dit.