Oldtimertreff Hahnweide

Skrevet av Hans Petter Fure

Publisert 07. september 2005

Tysklands største flystevne var lørdag 3/9 og søndag 4/9 på Hahnweide ved Kirchheim/Teck som ligger like syd for Stuttgart. Dette er det tredje største oldtimer treff i Europa og bare stevnet på Duxford og La Ferte Alais er større. Det arrangeres hvert annet år og alltid første helgen i september. Birddog 568 var der sammen med ca 300 andre warbirds og old-timer fly.

Oldtimer-Fliegertreffen Wolf-Hirth som det heter på tysk, har vært arrangert annen hvert år flere ganger og det blir bare større og større. Flyplassen er ikke så stor som Duxford i England eller La Ferte Alais i Frankrike og dermed blir det en naturlig begrensing for hvor stort stevnet kan bli. Hahnweide har en gresstripe på ca 1000 meter med en mindre skråbane i tillegg og de måtte stable nokså tett for å få plass til alle som kommer. Den ligger under Stuttgart TMA og like utenfor kontrollsonen. 

-Kommer du med et mer vanlig fly som C172 eller PA28, så måtte du lande på naboflyplassen og parkere der, derfra gikk det gratis shuttlebuss til/fra Hahnweide. Men vi kom i Birddog, hadde slotnummer og ble ønsket hjertlig velkommen på Hahnweide, det var første gang en Birddog var der og vi var de som hadde fløyet lengst distanse for å komme dit. Så begynte den store utfordringen, vi hadde lånt telt av Helge og bruksanvisningen for å sette det opp var: det er så enkelt at selv dere kan klare det, sa Helge. Og det klarte vi, på første forsøk.

-De fleste deltakerne kom på fredag, det rant inn med fly. Samtidig var det mange som skulle trene på sitt program, så det ble nesten mer flyging denne dagen enn de to neste. Vi landet rett etter fem JU52 og før to AN2 på lang finale. Like før hadde de trenet formasjon over feltet, hvor ellers i verden kan du se fem JU52 i formasjon? Et kvarter senere kom en T28 dundrene inn over plassen i en lav forbiflyging før landing. Alle som fløy noe hot gjorde et par lowpass før landing.

Det blir litt vanskelig å ramse opp alle flyene, men hvor ellers kan du se 11 Stearman, tilsammen 22 forskjellige Bücker, Spitfire Mark19, Me109, B25, Super Constellation, fem Ju52, 15 Do27, åtte Stampe og det samme antall Harvard, bare for å nevne noen. Over 300 oldtimer og warbirds var det, klikk deg inn på linken nedenfor og gå på Program, der kan du se deltakerlisten samt bilder og tekst av de mest interessante flyene. I løpet av helgen var det 1600 flybevegelser og 43000 tilskuere. Med tysk grundighet hadde de ført statistikk for det meste. Blandt kurositetene kan jeg nevne at også Røde Kors førte statistikk over sin innsats og de hadde nederst på listen en fødsel på parkeringsplassen. Den babyen er bare nødt til å bli døpt Oldtimer eller noe lignende. Neste gang du har mulighet for å oppleve Oldtimer-Fliegertreffen Wolf-Hirth på Hahnweide, er første helgen i september i 2007. 

Du kan også lese mer og se film og bilder på: www.oldtimer.wolf-hirth.de