Påskeaften til fjells

Skrevet av Jarle O. Mauritzen

Publisert 10. april 2004

.

Til fjells med ski på bena 

PÅSKEN 2004: Det var nydelig vær på påskeaften, og Erik Windt og undertegnede skulle på dagstur i fjellet. Vi hadde pakket med oss nødvendig med mat, og utstyr for å klare seg i fjellet noen dager.

Etter en del planlegging fant vi ut at vi skulle fly opp til Nystua, hvor kafeen var opp. Vi hadde vårt første stopp på Klanten, hvor det ikke var mye mennesker tidlig en lørdag morgen, annet en fly fra Kjeller. Vi satt godt i solveggen og nøt en kopp kaffe før vi skulle ta ferden videre opp i fjellet.

Det er ikke mye som kan slå ski flyging med Birddog, inn over fjellene etter jakt på en ny landingsplass. Vi fløy nordover fra Klanten, og fulgte Tisleifjorden nordover. Det er et nydelig syn og fly i fjellet i påsken, over vidder og fjorder i fjellet fult av påsketurister som vinker til oss.

Mye vær i fjellet

Det blåste relativt kraftig i fjellet, så når vi kom opp mot Gilafjellet satte vi kursen mot Vangmjøsi. Her kunne vi følge fjorden som gikk opp dalen til Tyinkrysset. Vi valgte nå å stige over fjellene da det lå en del skyer langs fjelltoppene. 

Når vi kom opp til Tyinkrysset gjorde vi en overflyging over Nystuen for å sjekke at det var forhold for å lande på isen, deretter en liten landing for å sjekke at det ikke var overvann, og rundt og en full stopp landing. Vi parkerte i pen gangavstand fra hotellet, og vi hadde en bedre lunch med nydelig utsikt i fjellheimen.

Hjemturen

Vi gjorde oss klare for returen, og været hadde blitt betydelig letter enn det var når vi ankom. Vi takset ut på isen, og startet en avgang mot vest. Vi steg rett opp til 10 000 fot og satt kursen sydover. Erik hadde barn og barnebarn på hytta si i Hemsedal, så når vi nærmet oss Skogshorn gikk vi ned for å gjøre et par overflyginger over hytta. Så gikk turen tilbake til Klanten for å fylle opp tankene på bikkja etter en nydelig tur i fjellet.

Nå var det kommet en del folk på plassen, og det manglet ikke på serving heller nå. Det ble servert nytrukken kaffe med påskemarsipan sammen med gode flyhistorier i klubbhuset.