South Swedish Vintage Fly-In 2010

Skrevet av Hans Petter Fure

Publisert 15. juli 2010

Hans Petter tok seg en tur til Esløv med Birddog 568, en strålende tur nedover kysten med. Her kan du lese om hva som foregikk på Esløv, mennesker, fly og aktiviteter. Esløv like nord for Malmø var stedet for Piper Cub den første helgen i juli. Det er 75 år siden den første J-2 Cub så dagens lys og det var Cub’er over alt. 25 Cub’er i luften på en gang i en megastor formasjon. Birddog LN-WNO var der også.

Over 70 fly fra hele Europa var der. Piper Cub var i flertall siden det var Cub jubileum og eldste var en opprinnelig J-2 Cub fra Danmark, men bygget opp med diverse deler fra J-3 etter havari. Været var strålende og det var en fornøyelse å se alle de fine gamle flyene.

Lørdag ettermiddag bar lyden av stjernemotorer og samstemte Merlin-motorer. Det var flyoppvisning og blant deltagerne var Stearman, Tiger Moth, T-28B Trojan, Harvard, Pitts S2A, YAK-52 og 55 samt diverse Cub’er. Stevnet ble rundet av med Spitfire Mk XVI og Spitfire Mk XVIII i fin formasjon.

Den sedvanelige grillfesten lørdag kveld bød på rimelig og god mat. Det var en avslappet og fin stemning under hele arrangementet og vi så bare positive ansikter. Arrangøren hadde også lagt inn rundflyging med barn etter EAA ”Young Eagles” programmet og det sto tjukt av barn i kø for å få en flytur.

Det var seks norske fly påmeldt, men bare LN-RAP med Tor Nørstegård og Arild Tveit samt LN-WNO med Hans Petter Fure møtte fram, resten var programhelter.

Esløv ESME er et gammelt flygfelt fra tiden med JU-52 og DC-3. Under og etter 2.verdenskrig var det treningsbase for svenske luftforsvaret. Nå er det motor- og seilflyging samt fallskjermhopping der. /hp