Tur med elgshit, flystevne og dårlig vær

Skrevet av Jarle O. Mauritzen

Publisert 03. august 2008
Pyro-CREW klargjør for dagens oppvisning.

Härjedalen Airport har i mange år arrangert flystevne, og i år så var det ifølge Ragnar Dillner det siste han arrangerte. Vi får se hva som skjer neste år, men håper i det lengste at det arrangeres flystevne på Hedlanda. Dette er et flystevne vi prioriterer, og det er alltid like koselig å komme tilbake til Härjedalen.

HEDE/VEMDALEN: Som alltid så arrangeres flystevnet i Vemdalen den første lørdagen i august, og i tro tradisjon dro en fullastet Broussard allerede torsdag fra Kjeller. Tiger Moth, Cornell, Safir og Birddog fulgte etter på fredag, og i alt 12 medlemmer fra Nedre Romerike Flyklubb hadde bestemt seg for å ta turen over grensen. Flystevnet som Hedlanda Flygforening arrangerer, er populært og festen etter flystevnet er det høyde over. Ragnar Dillner, populært kalt Ragge, som er formann i klubben fikk i år det som han lenge har drømt om – et ekte hangarparty på flyplassen.

VOLVO SOM KJØRES PÅ ELGSHIT

Vi som tok turen til Hedlanda tidlig benyttet fredagen til en utflukt til Orrviken for å se på severdighetene, og samle inn eiendeler fra forrige tokt til Orrviken. For de som ikke har besøkt den idyliske plassen, så er det noe spesielt ved å komme på besøk til brødrene på Orrviken.

Når vi varsler at vi er på vei, så settes kaffen på og vi får en mottakelse som er utenom det vanlige. Transporten fra flyplassen er original, og det er mye å ta seg til her oppe. Vi har lenge ventet på at de skal starte bilen som har stått på gård’en til Håkan i mange år. En Volvo 240 som er bygget for å gå på elgshit, og nå skal vi endelig få se den i drift. Dagens besøkende på «MOSEGARDEN» får se noe man ikke ofte ser kjørende rundt i gatene. Prosedyrene for å få bilen til å gå er vel mer komplisert en å fly Broussard…

Først så må man ha elgshit tilgjengelig, ikke noe problem her hvor det er et hopetall av elg. Videre så skal fylles på med ‘fuel’ fra elgen, så har de jukset litt, på med litt tennveske. Så skal de sveives her, dunkes der, fovarmes, fyres, dampes…. Så begynner det til slutt å ryke i fronten av bilen, og da skal det sjekkes at gassen brenner. Når driftstemperatur er oppnådd, så kimes det i starteren. Når motoren surrer og går, så får jeg spørsmål om prøvekjøring. Da er jeg ikke vanskelig å be, og det bærer avgårde på hompete skogsveier.

-Håkan forklarer at det er best å kjøre på disse veiene, moderne veier er så jevne, at elgshiten setter seg fast i fyrkjelen Så når vi humper rundt, opp og ned bakker, så erkjenner Håkan at det er et tap på 40 til 50 hester med alternativ fuel, men tenk på miljøet. I våre grønne dager med gjennbruk, så er vel dette noe av det mest opptimale man kan kjøre på.

DÅRLIG VÆRMELDING

Værmeldingen for helgen var ikke den beste, og lørdag morgen fikk vi erfare at både TAF og METAR var imot flystevnet. Programmet Ragge hadde lagt opp til, ble det lite ut av. Det var ingen fly som klarte å ta seg til ESNC Hedlanda, ut på formiddagen kom fant et helikopter veien. Det skal nå sies at de faktisk fulgte riksveien opp til Hedlanda, med dårlig sikt, og lav – lav skybase. Skyene hang faretruende ned på fjelltoppene rundt plassen, og det var en laber stemning blant deltagende piloter.

Først ble det en tur med Birddog’en for å sjekke været, og det viste seg at over plassen og i dens nærhet kunne man fly opp til 7 – 800 fot før man nådde skydekket. Det viste seg gjennom dagen veldig varierende, med skydekkhøyde som varierte fra 300 til 800 fot. I år ble det laget et spesielt program for Vemdalen, med pyroteknisk innslag. Vi kjørte en demo med FAC (Forward Air Control) og avsluttet det med gunstrike og bombedropp.  

Standard transport fra Orrviken flyplass, ikke alle passasjerene var like komfortable med kjøretøyet. Foto: Truls Kalland

Selv om været var dårlig, så kom det allikevel over 400 betalende tilskuere og det er nesten som normalt. Ragge og gjengen på Hedlanda har et trofast publikum. Det ble flyene fra Kjeller som fløy, skybas var for lav for Skybird jentenes presise formasjonsflyging med fem PA28 Cherokee.

Jacob Hollender prøvde å ta seg fram med sine maskiner, men ga opp og snudde. Det gjorde også alle andre som hadde planlagt å fly til stevnet på lørdag. Festen ble holdt i hangaren for første gang. Super mat, god drikke og etter hvert ble stemningen ganske løssluppen. Den lokale patrioten Tim fra New Zeeland, nå bosatt i Vemdalen, dro opp tonen for de små nattetimer.

Anders tar av for display med Safir på Hedlanda. Foto: Truls Kalland