Vinterøvelse på Vingersjøen

Skrevet av Hans Petter Fure

Publisert 01. september 2007
Flyene oppstilt på Kongsvinger/Gjølstad flyplass. Foto HP.Fure

70 års markering av Hærens flygeskoles vinterøvelse på Vingersjøen

Lørdag 1. september 2007 var Veteranfly-gruppen på Kongsvinger/Gjølstad flyplass som ligger ca 10 km nord for Kongsvinger på vestsiden av Glomma og anledningen var 70 års markeringen av Hærens flygeskoles vinterøvelse på Vingersjøen i 1937. Nesten alle skoleflyene som forsvaret har benyttet opp gjennom tidene var der, bare Cornell sto igjen på Kjeller.

Hærens flygeskole på Kjeller holdt i 1937 sin årlige vinterøvelse på Vingersjøen ved Kongsvinger og det var Kjeller flyhistoriske forening i samarbeide med Nedre Romerike flyklubb og Forsvaret som ville markere denne begivenhet med en overflyging i formasjon over Kongsvinger. Flyene landet deretter på Gjølstad flyplass. Flere typer skolefly som har vært brukt i Forsvaret siden 1937 ble vist. 

Egentlig var dette et arrangement som var planlagt 17. mars i år, men da blåste det katter og bikkjer og det ble kansellert på grunn av for kraftig vind. 

Takk til Nils Kjus i Tiger Moth 189, John Vanneid i klubbens Cub LN-ACL, Hans Petter Fure i Birddog LN-WNO, Anne og Marius Håkensen i LN-BII og Ken-Harald Johansen i Safari fra Forsvaret, alle tok lørdagen og stilte opp for egen regning for å bidra til å gjøre arrangementet vellykket.